Ga naar de inhoud

Drugs Monologen is een historisch onderzoeksproject gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Drugs Monologen onderzoekt de drugsgeschiedenis van Nederland vanuit het perspectief van mensen die zelf middelen gebruikten. Welke betekenis hadden drugs in de context van hun leven in die tijd? Hoe was de opkomst van de drugsculturen waar zij deel van uitmaakten verbonden met maatschappelijke ontwikkelingen als individualisering en secularisatie? Bij het beantwoorden van deze vragen staan ervaringsverhalen centraal. Drugs Monologen verzamelt deze verhalen met een combinatie van innovatieve digital storytelling en klassieke oral history. 

De consumptie van verschillende drugs is gedurende de afgelopen halve eeuw sterk toegenomen ondanks dat veel middelen verboden werden. Veel gebruik speelde zich daarom in het verborgene af en gaat gepaard met taboe en stigma. Dat staat begrip in de weg van de rol die drugs gingen spelen in het leven van mensen. Beter zicht hierop is om allerlei redenen van belang. Allereerst voor de geschiedenis als wetenschap: hoe en waarom werd Nederland een ‘drugsland’? Maar het is ook noodzakelijk voor het vormgeven van effectief drugsbeleid. En tot slot voor de mensen die zelf ervaring hebben met drugsgebruik. Want zij kunnen last hebben van het stigma dat rond het gebruik van verboden stoffen hangt.  

Drugs Monologen streeft dus naar een beter begrip van de rol die drugsgebruik de afgelopen halve eeuw is gaan spelen in Nederland. Dat betekent niet we het gebruik van drugs willen romantiseren of aanmoedigen, net zo min als dat we het willen verketteren of afkeuren. Wél willen wij drugs als fenomeen, dat sinds de jaren zestig zo’n belangrijke rol is gaan spelen in onze maatschappij, beter begrijpen in zijn historische context, en vanuit een brede waaier van ervaringskennis – positief, negatief en alles daar tussenin – het gepolariseerde drugsdebat vooruit helpen.  

Drugs Monologen is een samenwerking van de Open Universiteit en het Poppi Drugs Museum. Projectleider Gemma Blok is hoogleraar in de geschiedenis van mentale gezondheid en cultuur aan de Open Universiteit. Zij doet al jarenlang historisch onderzoek naar middelengebruik en verslavingszorg in Nederland en Europa in de afgelopen eeuw. Het perspectief van mensen die met drugs experimenteerden of lange tijd middelen gebruikten staat daarin centraal. In het HERA-project Governing the Narcotic City (2019-2022), bijvoorbeeld, deed Blok met een internationaal team onderzoek naar open drug scenes in verschillende Europese steden. Daarnaast was zij verantwoordelijk voor de opzet van het Narcotic City Archive, een online historisch archief van het erfgoed van middelengebruik met een participatieve opzet. 

Het Poppi Drugs Museum is een innovatief pop-up museum gevestigd in Amsterdam, dat als doel heeft om het gesprek over drugs op een open, genuanceerde en toegankelijke manier te bevorderen. Poppi biedt een platform voor het delen van informatie en persoonlijke verhalen over drugsgebruik, waarbij zowel de positieve als negatieve aspecten aan bod komen. Poppi wil bijdragen aan een beter begrip van de complexe relatie tussen drugs, mensen en samenleving door interactieve tentoonstellingen, workshops en evenementen te organiseren. Het museum werkt met verschillende invalshoeken, zoals wetenschap, cultuur, en ervaringsdeskundigheid, om een breed perspectief te bieden op drugsgerelateerde thema’s. Dit maakt het Poppi Drugs Museum niet alleen een plek om te leren, maar ook een ruimte voor dialoog en debat over actuele vraagstukken rondom drugsbeleid en -gebruik.

Drugs Monologen is een samenwerking van de Open Universiteit en het Poppi Drugsmuseum. Het project wordt gefinancierd door NWO.

Open Universiteit
prof. dr. Gemma Blok (projectleider Drugs Monologen)

Poppi Drugsmuseum
Machteld Busz (directeur)
https://poppi.amsterdam/