Persoonlijke archieven: een historische sensatie

Bij sommige interviews doen we ook waardevolle ‘bijvangsten’. Verschillende mensen blijken bijzonder archiefmateriaal te hebben bewaard en vertellen aan de hand daarvan in het interview. We mogen zulk materiaal dan fotograferen of scannen, en soms krijgen we ook iets cadeau.
Tijdens een interview kwam bijvoorbeeld een interne evaluatie uit 1981 op tafel van de huisdealerij van open jongerencentrum Vera in Groningen. Daarin staat precies te lezen hoe een groep vrijwilligers van het centrum de verkoop van cannabis sinds twee jaar in eigen hand had genomen. Makkelijk was dat niet. Inkoop, snijden/verpakken, verkoop en administratie verliepen behoorlijk chaotisch. Maar je leest in dit verslag ook hoe ingewikkeld het opereren was in het schemergebied van het gedoogbeleid voor cannabis, dat sinds 1976 bij wet geregeld was.
Een andere geïnterviewde vertelde ons haar verhaal bij knipsels uit haar tijd in de Rotterdamse Junkiebond, en een brochure van gebruikersruimte The Basement, die ze zelf in de jaren 90 opzette in Rotterdam. Ook gaf ze ons het in eigen beheer gepubliceerde boek met haar levensverhaal over de jaren die werden getekend door heroïne en basecoke. Zulk materiaal maakt de verbinding tussen de persoonlijke ervaring en de bredere maatschappelijke historische context extra duidelijk.
We bladerden bij een duo-interview door foto’s van jongerencentrum de Tagrijn in Hilversum en luisterden naar de verhalen die daarbij hoorden. Een van deze geïnterviewden gaf ons het geweldige affiche bovenaan aan dit blog cadeau. Deze Landelijke Hasjdag werd in 1978 georganiseerd in Hilversum. Inzet: de legalisering van huisdealerijen in Nederlandse jongerencentra, waarvan er toen al vele waren. Op het programma stonden een protestoptocht van het gemeentehuis naar de Tagrijn, optredens van zanger Armand, lezingen en een forum. Met kopstukken uit het drugsdebat van toen, zoals Koos Zwart, de drugsactivist die elke week op de radio de marktprijzen van alle verkrijgbare soorten cannabis voorlas. Een historische sensatie, zo’n poster, die alleen al in zijn kleurgebruik en spelling de tijd van toen weer even heel dichtbij brengt.
Heb jij nog foto’s, knipsels, affiches, verslagen of ander archiefmateriaal bewaard die te maken hebben met de Nederlandse drugsgeschiedenis vanuit het perspectief van mensen die zelf drugs gebruikten? En wil je die delen met Drugs Monologen? Stuur ons een mailtje via info@drugsmonologen.nl.