’t Vosje
In 1968 kregen een paar jongeren, Theo Savelkouls en Evert Bruinekool, die op zoek waren naar een plek om met hun band The Few te oefenen, een ruimte toegewezen in een oud schoolgebouw gelegen aan een speeltuincomplex in Weesp, genaamd ‘Achter het Vosje’. Later kwamen er ook meer politiek georiënteerde progressievelingen bij, die in navolging van de Amsterdamse Provo’s en Kabouters, de gemeente Weesp ludiek uitriepen tot ‘Kabouterstad’. Dat waren de pijlers van ’t Vosje: alternatieve muziek en politiek bewustzijn. Subsidie van de gemeente was er niet structureel, af en toe werd incidenteel wel wat gesteund. Maar met veel creativiteit, inkomsten uit de bar, kaartjes die men verkocht voor optreden van bandjes of filmvertoningen, en vrijwillgersinzet kon er toch veel gebeuren. Het centrum had zelfs een eigen maandblad, de Voszerik. In 1980 organiseerde Stichtingen Jongerenwerk ’t Vosje samen met andere culturele centra het Gooi-Pop Openlucht Festival. Popmuziek moest erkend worden als culturele stroming’, vonden de organisatoren.
Met hulp van een groep van zo’n 75 vrijwilligers verbouwden Savelkouls en Bruinekool ’t Vosje tot een gezellig en veelzijdig ontmoetingscentrum, met een bar, een podium, en veel plekken om te hangen en kletsen. In ’t Vosje kon je jezelf zijn, vertelde oud-bezoeker Guus Kroon in 2014 tijdens een talkshow over de geschiedenis van de Weespse jongerencentra. De opnames van deze show zijn via de link hieronder te zien. Er werd bier gedronken, er werd veel geblowd, maar iemand die geen van beiden deed, zoals hijzelf, kon er ook zichzelf zijn. “Iedereen werd er geaccepteerd”, aldus Kroon. In Weesp stond ’t Vosje bij sommige inwoners slecht bekend, als een ‘junkhol’. Blowen was er in ieder geval gedoogd. Er werd ook in cannabis gedeald in ’t Vosje. Maar in een soort ongesproken afspraak met de politie werden softdrugs oogluikend toegestaan, als de harddrugs maar buiten het centrum gehouden, vertellen oud-bezoekers in de video-documentaire uit 2014.
Van de drie bloeiende jongerencentra die Weesp in de jaren 70 en 80 kende (naast ’t Vosje ook P.O.C. en Flat 113) stond ’t Vosje bekend als plek voor de blowers en alternatieve jongeren. “Flat 113 was er voor de discoliefhebbers, ’t Vosje voor de alternatievelingen en het POC voor alles daar tussenin.” Aldus De Gooi- en Eemlander op 14-2-2014. In de praktijk kwamen veel jongeren in meerdere centra, maar in Flat 113 mocht bijvoorbeeld niet geblowd worden en ook in P.O.C. was men er niet blij mee als dit openlijk werd gedaan.
Afbeelding: Historische Kring Weesp, beeldbank.