’t Gebouwke
Dit Roosendaalse jongerencentrum was gevestigd in een voormalige lagere schoolgebouw. Het bestond tussen 1970 en 1995.
Rond 1970 was het een plek voor ‘blommenkinders’, aldus de streekkrant, ofwel hippies. Er traden bands op, er was een bar, en naast muzikale waren er ook andere activiteiten. Zoals alternatieve kerstvieringen met theater, of rond 1980, kerstdisco op rolschaatsen. Er waren creatieve middagen en filmvertoningen.
Het bezoeken van het gesubsidieerde jongerencentrum ging ook hier voor sommigen gepaard met drugsgebruik. Leo de Jaeger, die later als CDA-er carrière zou maken in de Roosendaalse gemeentepolitiek, begon in 1979 als jongerenwerker bij ’t Gebouwke. “Daar stond ik in de wereld van geitenwollen sokken met mijn pak met stropdas”, vertelde hij achteraf. “Maar ik heb me wel meteen ingezet om de serieuze problemen aan te kaarten. Bij voorbeeld het drugsprobleem, waarvan velen toen dachten dat dat in Roosendaal niet speelde. Wij wisten wel beter.” Aldus vertelde hij in BN/De Stem op 10 maart 2006.
Blijkbaar namen de problemen daarna alsnog toe, want “’t Gebouwke had een stigma, een stempel. Als je met dat jongerencentrum te maken had, dan was je diep gezonken”, vertelde Ger Riezebos, beheerder van Habari, (de opvolger van ’t Gebouwke na 1995) op 21 januari 2000 in BN/De Stem.
Afbeelding: ’t Gebouwke, 1970. Beeldbank West-Brabants Archief. Maker: Bram Visser.