Ga naar de inhoud
Open jongerencentrum Tagrijn

Jeugd- en jongerencentrum de Tagrijn ontstond in 1976 als fusie van twee eerdere jongerencentra in Hilversum, “Utopia” en “de Fietsenstalling”. Het centrum organiseerde allerlei activiteiten: protestacties, lezingen en popconcerten, van Nederlandse bands maar ook buitenlandse, zoals de Britse new wave band The Sound. Tijdens een Jongerentribunaal in 1979 werd bijvoorbeeld de achtergestelde positie van jongeren aan de orde gesteld, met spandoekleuzen als “Minderjarig = minderwaardig”. Ook het Filmhuis Hilversum startte in 1978 vanuit Tagrijn.

Drank, cannabis maar voor sommige bezoekers ook harddrugs waren onderdeel van de scene in Tagrijn. De problemen waren aanzienlijk. In 1978 werd een 24-jarige man dood aangetroffen in het centrum, slachtoffer van een overdosis heroïne. Over deze tragische gebeurtenis werd in meerdere kranten bericht. Een advertentie in De Volkskrant van 11 januari 1985 is ook veelzeggend. Daarin zocht het centrum naar een nieuwe jongerenwerker voor de Tagrijn dat aldus de advertentie dagelijks werd bezocht door honderden jongeren, variërend “van punk tot disco en van frisdrank tot drugs”.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw kreeg Tagrijn steeds meer de functie van een poppodium, tot het in 2006 sloot. De gemeente Hilversum had in 2004 besloten tot sloop en nieuwbouw. In 2007 brandde het gebouw aan de Koninginneweg helemaal af, door brandstichting. Nadien werd op dezelfde locatie een nieuw poppodium gebouwd: de Vorstin, dat nog steeds bestaat.

De herinnering aan Tagrijn wordt levend gehouden in de Facebook groep Tagrijn Veteranen, “voor ex-medewerkers, dealers, junkies, alcoholisten, vrijwilligers, huisdieren, meubilair en stamgasten”.

Afbeelding: Huiskamer van Jongerencentrum ‘De Tagrijn’, 1975. Archief Gooi en Vechtstreek, beeldbank.