Ga naar de inhoud
Beatclub ’t Smurf en sociëteit ’t Mandje (De Engh)

In Bussum kwamen veel initiatieven op het gebied van welzijnswerk vanuit buurthuis De Engh. In dit buurthuis vonden allerlei culturele activiteiten georganiseerd, voor jong en oud. Variërend van een knutselclub tot en met een postzegelmarkt, en van volksdansen tot biljarten. Speciaal voor de jeugd was er een ontmoetingsplek ’t Vat, zo genoemd omdat de tafels biervaten waren. Voor jongeren was er ook beatclub ’t Smurf. Die was ontstaan na een aanvaring tussen een groep jongeren en de gemeente Bussum. In de kelder van een slagerij hadden jongeren begin jaren zestig een eigen club gecreërd, om met hun band Shock te kunnen spelen, muziek te kunnen draaien, dansen en samenzijn. Want er was niks op dat gebied in Bussum.

Uit een artikel in het Bussums Historisch Tijdschrift over deze periode: “De Kelder, ook wel La Cave Shock, was ongeveer 6×12 meter groot en stahoog. Hij was provisorisch ingericht: een houten bar met pick-up, posters aan de wand, eierrekken aan het plafond en veel zwarte verf op de muur. De bankjes waren van houten planken op een paar stenen. Rieten matten hingen hier en daar tegen de muur en stukgeslagen spiegels vormden het mozaïek aan de wand waar het podium stond.” Vergunningen waren er niet en toen De Kelder steeds meer publiek begon te trekken, deed de politie een inval. Maar de gemeente was het met de jongeren eens dat er gezocht moest worden naar een alternatief, omdat plekken van vermaak voor de jeugd ontbraken. Dat werd dus beatclub ’t Smurf, bedoeld voor jongeren van 16 jaar en ouder.

Vanaf 1966 kwam hierbij in De Engh ook nog een jongerensoos (sociëteit) ’t Mandje. Die was iedere woensdagavond open; voor een kwartje kon je erin, mits je 16 jaar was of ouder. Het was een ‘kletssoos’, waar plaatjes werden gedraaid en waar naast frisdrank ook bier werd geschonken. De soos was een benedenzaaltje in het buurtcentrum dat was ingericht met een kleine bar en verlichting onder rieten mandjes – vandaar de naam. Volgens een artikel over De Engh van de historische kring Bussum, werd ’t Mandje vooral bezocht door de wat alternatievere jongeren, die ook wel blowden.

Veel jongeren kwamen natuurlijk op beide plekken. In beatclub ’t Smurf traden bekende bands op, waaronder de Golden Earring, the Motions, Q65, Tee-set, Groep 1850, Captain Beefhart en zelfs Pink Floyd. De club experimenteerde ook met de inrichting. Ze hadden ‘Black Light’ dat achterwand omtoverde tot “een soort psychedelisch paradijs”. Er waren ook levensgrote oliedruip toverlantaarnvoorstellingen.

Toch was ’t Smurf geen lang leven beschoren. Onder meer om financiële redenen sloot het in 1970. Maar in de vier jaar dat het bestond, maakte de club veel impact. Een reünie en website laten dit mooi zien, neem er een kijkje via de link hieronder.

Afbeelding: beeldvanbussum.nl